2018-2019

2018-2019

Bij de start van het nieuwe jaar willen we kort toelichten welke onderwerpen we in CoderDojo Eeklo aanbieden. Bij ieder onderwerp gaan we eens kijken naar wat de mogelijkheden zijn, wat je er moet van verwachten en wat je moet kunnen om erin te starten en wat je eventueel nodig hebt.

23 maart 2019: scratch

2 leuke ideetjes om spelletjes te maken: een schuifpuzzel waarin je in een vierkant 8 stukjes van een puzzel moet verplaatsen tot ze een afbeelding vormen.

Een ander leuk spelletjes is een aantal vierkanten te verspreiden, te laten bewegen en botsen aan de rand. Door te tikken op lege plaatsen in het speelveld komen er extra vierkanten bij, het is de bedoeling zoveel mogelijk vierkanten binnen een tijd te plaatsen. Als je een vierkant raakt, verlies je seconden.

In volgende levels kan je ook bij het plaatsen van een vierkant ook tijd winnen, of na meerdere vierkanten kan je ook munten verzamelen die je extra tijd kunnen geven, ...

23 februari 2019: scratch

We stellen een start van een platform/puzzel/escape room spelletje voor en de kinderen kunnen met dit starten en er meerdere 'kamers' / 'puzzels' aan toevoegen https://scratch.mit.edu/projects/286033473/editor. We tonen ook een voorbeeld dat verder uitgewerkt is om jullie te inspireren, https://scratch.mit.edu/projects/286967710/editor.

Neal en Xavier gaan verder werken aan http://cdjeeklo.html-5.me/?i=1 zodat we dit kunnen gebruiken om de scratch projecten te laten zien op een dojo. Ik ben benieuwd!!!

En als er voldoende geïnteresseerd zijn in micro:bit wil ik wel eens proberen een spelletje te maken zoals beschreven in https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1RvMKfCKh6V0MWzKaaQuGzx3QPRcLsJvd

26 januari 2019: scratch / micro:bit / makey makey

De nieuwe versie van scratch is beschikbaar. Daar kunnen we al eens van alles proberen. Eventueel kunnen we meteen ook integreren met Makey makey en een drumstel of iets dergelijks maken. Indien we voldoende kinderen hebben om met micro:bit te werken, kunnen we een spelletje Ninja:bit eens proberen maken.

Vanalles te doen dus.

24 november 2018: micro:bit

We gaan de kinderen die al meerdere keren in scratch gewerkt hebben laten kennismaken met micro:bit. Een groepje gaat met de micro:bit ook knutselen en een ideaal huisdier proberen maken. Een andere groep probeert een stappenteller, blad/steen/schaar te maken en een 4e groep zal met lego Wedo werken.

27 oktober 2018: leer scratch website

Op deze website vind je een stapsgewijze aanpak voor het werken met scratch. Veel van jullie kunnen dit allicht al snel afwerken, maar misschien toch eens leuk om te proberen hoe dat lukt. Je kan altijd iets bijleren.

Er wordt ook verwezen naar https://blockly-games.appspot.com/maze?lang=nl. Maar dat is al zeker voor beginners, ;-).

22 september 2018: Vallende appels vangen

We gaan beginnen met een niet al te moeilijk spelletje waar er appels of ander snoepgoed uit de lucht valt met een verschillende snelheid en vanop verschillende plaatsen. Het is de bedoeling een sprite te besturen die de appels moet vangen en hier een puntentelling van bij te houden.