Vrijwilligerswerk bij Coderdojo Eeklo

Een CoderDojo gebeurt in principe éénmaal per maand,  van 9u30 tot 13u, in de Kring in Eeklo.

Het initiatief is gestart en wordt nog steeds gerund door Marijke Van De Steene, bijgestaan door een team coaches. Allemaal vrijwilligers, hoewel het eerder een hobby is.

Meer info vindt je ook op : http://www.coderdojobelgium.be/nl 

Nieuwe coaches zijn altijd welkom!!!

Onze wachtlijst voor de sessies groeit steeds aan. We willen graag meer kinderen. Tegelijk willen we de coaches niet overbelasten.

Dat kunnen we alleen doen als we voldoende extra coaches vinden. We zijn op zoek naar enthousiastelingen die kinderen willen coachen. Wil je aansluiten bij een van de tracks of een eigen track starten, laat het weten.

Maar we zoeken ook mensen die de sessies logistiek willen begeleiden. Door te zorgen voor drank & gezonde snacks, het onthaal, enzovoort.

Hoe kan je aanmelden?

Wil je lid worden of je aanmelden als vrijwilliger, stuur een bericht naar eeklo@coderdojobelgium.be. Zie ook: https://www.coderdojobelgium.be/nl/vrijwilliger-worden

Wat bieden we aan?

 Een gezellige chaos, verrassende inzichten en pikante vragen van onze jongste ninja’s, een leer- en doe omgeving waarin fouten toegelaten zijn en afkijken worden aangemoedigd (vergelijk dat maar eens met een school!), een netwerk van gelijkgestemde nerds, prutsers, makers, coders, hackers en andere speelvogels. Back-to-basics programmeren voor wie zich teveel heeft blindgestaard op ERP flows of enterprise-level-architecture.

De constante verbazing hoeveel knappe dingen kinderen kunnen ineen steken, eens ze het aandurven om hun fantasie de vrije loop te laten. De voldoening van coaches en kinderen als ze merken dat de computer geen vreemd en onvriendelijk ding is, maar een tool die je toelaat om ongelooflijk creatief te zijn!

De motivatie van de kinderen om mee te doen is heel divers. Sommigen willen gewoon spelletjes leren maken, anderen bereiden zich voor op het schrijven van Minecraft mods, sommigen willen later iets doen met IT en hier meer van leren proeven, of willen gewoon een website maken voor zichzelf, hun vriendenclubje of papa en mama.

Een coach getuigt: wat betekent het voor mij persoonlijk ?

 Persoonlijk vind ik het de max dat ik nu al een jaar een aantal kinderen in java begeleid, en dat die zo langzaam meer zelf heel creatieve concepten kunnen uitwerken. Zoals boven vermeld, nu ze wat syntax kennen, doen we de overstap naar Unity en gaan we in pair programming eens een paar serieuze games proberen neerzetten.

Je leert zelf ook heel wat bij (het zijn nu niet de moeilijkste talen), al is het maar omdat je eens door een 8 jarige er op gewezen wordt dat je de requirements niet goed begrepen hebt, en dat een workaround niet telt. 🥴

Wij zijn altijd op zoek naar coaches, we zijn met een 8 tal, maar met 35 kinderen die gecoacht moeten worden is een aantal extra coaches niet echt overbodig.  Je moet niet echt zware dev skills hebben, we hebben zelfs ouders die nu al meedoen af en toe en bijleren.


Wat kan je verwachten?

Als coach krijg je een T-shirt van CoderDojoBelgium en word je lid van een heel toffe, enthousiaste community.  De kinderen werken in verschillende groepen.  Je hoeft geen IT-deskundige of expert ontwikkelaar te zijn om bij een of andere groep aan te sluiten. Zelfs als beginner vind je snel je weg in Scratch en kan je vlug kinderen begeleiden.

Kinderen van Coaches kunnen sowieso deelnemen aan de dojo's. Voor de verzekering worden de inschrijvingen van Coaches en hun kinderen ook via Eventbrite beheerd. Deze inschrijvingen voor coaches en kinderen in Eventbrite gebeuren door de lead coach en verdere mailing rond de dojo's gebeurt via Eventbrite.

De community werking van CoderDojoBelgium gebeurt via google groups. Voor de vrijwilligers (coaches en cooks) van CoderDojo Eeklo is er de Google group van Eeklo-coaches. Het forum met alle reeds verstuurde mails is terug te vinden via Forum van coaches in Eeklo. Dit forum wordt nu vooral gebruikt voor vragen, tips, ideeën, info rond plannen van nieuwe dojo's, extra events, ... Praktische communicatie ivm de dojo's gebeurt via Eventbrite.

Een boel materiaal dat we gebruiken in CoderDojo is beschikbaar via Google drive. Als lid van een Google group onder CoderDojoBelgium heb je toegang tot dit materiaal.

De dojo's gaan door op de laatste zaterdag van de maand in het wijkcentrum de Kring waar we een lokaal en computers ter beschikking hebben. Per dojo kunnen er een 20-tal kinderen deelnemen.

Graag willen we onze werking willen uitbreiden, zodat we ook meer sociaal kwetsbare kinderen bereiken. We hebben daarom samen met het Wijkcentrum het plan opgevat om 1 keer per maand ook op woensdagnamiddag een CoderDojo op te starten specifiek voor de kinderen van het Wijkcentrum (Speel-o-theek). Dit initiatief past binnen het project CoderDojo4All, een nationaal project van de VZW om de CoderDojo werking uit te breiden naar sociaal kwetsbare kinderen.
Aarzel niet om op een dojo binnen te springen en de sfeer op te snuiven.